Thrilled to live in a Frank Lloyd Wright home and enamored of its unique qualities, the new owners are committed to an update that respects the original design and intent of the 1959 Olfelt House. The great room, entrance, and original master bedroom are to be fully restored, including all the custom millwork, floors and lighting, the wood wall paneling and furniture. Working from Wright's commitment to communal gathering spaces, the new modern kitchen is framed as a second hearth, and is linked to the great room by the terrace. 

Frank Lloyd Wright's original drawings included a site plan with a proposed future wing. Unfortunately, Wright passed away during construction of the primary house and the future wing was never built. The drawing does, however, indicate an understanding that the modest house would benefit from an addition, and provides a provisional location and form for the expansion. Starting with Wright's 'future wing' sketch, our philosophy was to create an addition that is consistent with the design logic and distinctive characteristics of the Olfelt House, and takes a position of deference to the original structure. As Wright's 'future wing' is non-compliant with building setback requirements, we have adjusted the location to meet zoning code and to take advantage of the existing topography. The wooded hillside ensures that the addition is low profile and generally screened from view, and that the iconic perspective of the original house remains intact. The addition is primarily a master suite, with a buried, conditioned garage below. ADA access is provided from the garage to both the original house and the new master suite.  [restoration + new construction]   

the restored Olfelt House and its iconic roof, with new addition nestled in the hillside

the restored Olfelt House and new addition from the driveway entrance

original Frank Lloyd Wright drawing showing his proposed 'future wing'

new site plan

the restored Olfelt House with addition from wetland

existing house entrance and iconic roof fall 2018

great room to be fully restored [photo credit: Jim Kruger, Landmark Photography]

restoration includes all necessary repairs, such as the great room's damaged windows

the 3.75 acre site includes a tree-ringed freshwater wetland

back to top